boon

Als zaad symbool van vruchtbaarheid en nieuw leven. Daarom is het in sommige landen, zoals België, de gewoonte na de geboorte van een kind suikerbonen uit te delen. Te vergelijken met de Nederlandse beschuit met muisjes. Hoewel die bonen versuikerde amandelen zijn geworden en niet meer zoals in de Romeinse tijd echte bonen met een laagje honing.
Het woord 'boontje' in uitdrukkingen als 'boontje komt om zijn loontje' en 'heilig boontje' is waarschijnlijk een verbastering van het oud-Hollandse 'bontje': een weeskind.

Zie ook Driekoningen.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke schrijver/dichter was tevens scheepsarts en reisde over de gehele wereld?


JUIST!NIET JUIST!

Jan Jacob Slauerhoff

NS Publieksprijs

De NS Publieksprijs werd in 1987 ingesteld door de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse boek en heette toen Publieksprijs voor het Nederlandse boek. Enkele jaren was het Dagblad Trouw de sponsor en sinds 2001 De Nederlandse Spoorwegen. Toen werd de naam veranderd in NS Publieksprijs, bestemd voor een auteur van een Nederlands boek. Iedere lezer kan vanaf eind oktober zijn stem uitbrengen op een lijst van zes voorgeselecteerde boeken. De winnaar krijgt € 7500 en een beeldje dat is ontworpen door Jeroen Henneman. Ook mag hij of zij een jaar lang gratis met de trein reizen.