Toneelgroep Oostpool

Toneelgroep Oostpool is gevestigd in Arnhem en is een voortzetting van het vroegere toonaangevende Toneelgroep Theater dat in de jaren vijftig en zestig een progressieve programmering nastreefde – het was bijvoorbeeld het eerste toneelgezelschap in Nederland dat in 1955 het controversiële toneelstuk Wachten op Godot speelde. Het was in die tijd vooral gericht op optredens in het oosten van het land. Nu speelt Toneelgroep Oostpool door het hele land met kleine en grote producties.
In Arnhem treedt het op in het eigen theater Huis Oostpool. Het heeft geen eigen vaste groep van acteurs, al werkt men wel vaak met dezelfde toneelspelers. Oostpool Jong is een onderdeel van het theatergezelschap dat in samenwerking met het jeugdtheater Sonnevanck uit Enschede voorstellingen maakt voor jongeren tussen 12 en 18 jaar.
Toneelgroep Oostpool is een vaste deelnemer aan de theaterfestivals Parade en Oerol.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Wat was in vroegere tijden een symbool van gastvrijheid?


JUIST!NIET JUIST!

ananas

hoofsheid

Aan de hoven ontstane ridderlijke gedragscode waarbij zelfbeheersing en dienstbaarheid aan vrouw, heer en kerk de hoofdrol speelden. Hoofse liefde was de ridderlijke bewondering voor een voor hem onbereikbare vrouw. Aan haar droeg hij bijvoorbeeld zijn overwinningen op.