Toneelgroep Oostpool

Toneelgroep Oostpool is gevestigd in Arnhem en is een voortzetting van het vroegere toonaangevende Toneelgroep Theater dat in de jaren vijftig en zestig een progressieve programmering nastreefde – het was bijvoorbeeld het eerste toneelgezelschap in Nederland dat in 1955 het controversiële toneelstuk Wachten op Godot speelde. Het was in die tijd vooral gericht op optredens in het oosten van het land. Nu speelt Toneelgroep Oostpool door het hele land met kleine en grote producties.
In Arnhem treedt het op in het eigen theater Huis Oostpool. Het heeft geen eigen vaste groep van acteurs, al werkt men wel vaak met dezelfde toneelspelers. Oostpool Jong is een onderdeel van het theatergezelschap dat in samenwerking met het jeugdtheater Sonnevanck uit Enschede voorstellingen maakt voor jongeren tussen 12 en 18 jaar.
Toneelgroep Oostpool is een vaste deelnemer aan de theaterfestivals Parade en Oerol.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke Italiaanse architect was de grondlegger van het classicisme?


JUIST!NIET JUIST!

Palladio

Mythologie > Grieks-Romeins

Orion

In de Griekse mythologie een succesvolle jager op wie Artemis verliefd raakte. Apollo, de broer van Artemis, ging daar niet mee akkoord. Met een list kreeg hij Artemis zo ver dat zij Orion neerschoot met een pijl. Toen zij merkte wat zij had gedaan, was zij ontroostbaar en maakte ze van hem een sterrenbeeld. Daarna werd zij nooit meer verliefd op een ander.