BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Nederlandse geschiedenis 1900 - 1945

Als ergens opgaat dat de geschiedenis van een land niet is los te zien van de wereldgeschiedenis dan is dat wel voor Nederland in de twintigste eeuw. Kon de Eerste Wereldoorlog nog grotendeels aan het land voorbij gaan doordat Nederland neutraal bleef, de Tweede Wereldoorlog heeft het in alle hevigheid verwond en getekend.
De onderwerpen uit de oorlogsjaren ’40 -’45  hebben op de overzichtspagina een gele achtergrondkleur gekregen en die van 1900 tot 1940 een grijze. Bekende personen staan tegen een lichtblauwe achtergrond.  In één oogopslag is zo te zien hoe zwaar die vijf oorlogsjaren wegen in het totaal van hier voor die 45 jaren uitgekozen onderwerpen.

Onder veel van de onderwerpen uit de Tweede Wereldoorlog staat een link naar de WOII Canon opgesteld door het NIOD. 

 Dolph Kohnstamm en André van Os  
Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop