compact disc (cd)
Een cd (afkorting van compact disc) is een schijfvormig geheugen met weerkaatsende oppervlakte waarin veel data (tot 800 megabytes) als putjes zijn opgeslagen. De juiste putjes worden met een laserstraal in de cd-speler opgezocht en afgetast. Een fotocel zet de voorbijdraaiende putjes om in een stroom van bits. De bitstroom wordt vervolgens vertaald in analoge HiFi-signalen voor geluidsapparatuur, of ingelezen in een pc.
Rond 1982 bracht Philips voorbespeelde cd's op de markt als opvolger van grammofoonplaten. Later werd de cd-rom (read-only memory) als drager van data (tekst, muziek) of computerprogramma's belangrijk. Meer capaciteit biedt de dvd (digitale video disc), waarop ook films kunnen worden opgeslagen. Lege cd's waarin men zelf putjes 'brandt' om programma's of muziek te kopiëren, kunnen intellectuele eigendomsrechten uithollen.
Welke Romeinse schrijver schreef over de Romeinse keizers uit de 1e eeuw na Christus?
hagiografie
(Grieks: hagios = heilig) Beschrijving van leven en werk van een heilige. Door de talloze legenden en wonderen die in de hagiografische literatuur zijn opgenomen, heeft het woord de bijbetekenis gekregen van: onkritische levensbeschrijving.
Zie ook hagiografie in het hoofdstuk Geschiedenis: Middeleeuwen.