Toon Tellegen

Toon Tellegen (1941) is van origine huisarts, maar hij geniet meer bekendheid als schrijver van talrijke dierenverhalen. Ze lijken geschreven voor kinderen, maar zijn minstens zo geliefd bij volwassenen vanwege de speelse en licht filosofische gedachten achter alle amusante en bizarre situaties.
Zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij, verscheen in 1984, het waren 49 verhalen met een eekhoorn in de hoofdrol. De eekhoorn en de mier zijn vaker belangrijke personages in zijn verhalen. De lijst met zijn werken is heel lang. In 2022 verscheen Het verlangen van de Egel.
Aan zijn boeken wordt soms meegewerkt door bekende illustratoren, zoals Mance Post en Annemarie van Haeringen.
Ook de lijst van prijzen die Toon Tellegen won is lang: onder andere de Gouden (drie keer) en Zilveren (vijf keer) Griffel, de Woutertje Pieterse Prijs (twee keer) en in 2007 de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre.
Toon Tellegen begon met schrijven van gedichten voor volwassenen en doet dat nog steeds.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke Italiaanse architect ontwierp het Groninger Museum?


JUIST!NIET JUIST!

Alessandro Mendini

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.