Rob van Essen

Rob van Essen (1963) is een Nederlandse schrijver en vertaler. Hij schreef tien romans, de eerste, Reddend zwemmen, in 1996, de voorlopig laatste, Ik kom hier nog op terug, in 2023. Met zijn verhalenbundel Hier wonen ook mensen won hij in 2015 de J.M.A. Biesheuvelprijs en met de roman De goede zoon in 2019 de Libris Literatuur Prijs.
Rob van Essen heeft een absurdistische stijl met een mengeling van mysterie, nostalgie, ironie, filosofie en humor, waarbij zijn bizarre plotwendingen toch geloofwaardig blijven. In een interview zei hij zelf daarover: “Mijn ideale lezer is bereid mee te gaan met alle plotwendingen, al weet ik dat ik het hem of haar soms niet makkelijk maak”. De vertellingen beginnen vaak heel alledaags, maar voor de lezer het weet zit hij of zij in een labyrint vol vreemde gebeurtenissen.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke Italiaanse architect ontwierp het Groninger Museum?


JUIST!NIET JUIST!

Alessandro Mendini

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.