Paul Biegel

Paul Biegel (1925-2006) was een Nederlandse kinderboekenschriiver. Beroemd en geliefd bij zijn lezers en in vele talen vertaald. Hij schreef ruim 50 boeken, waarmee hij twee Gouden Griffels, vier Zilveren Griffels en twee keer de Woutertje Pieterse Prijs won.
Biegel was als kind geen lezer – speelde liever buiten – maar hield wel van sprookjes en avontuurlijke verhalen, zoals van Jules Verne. Een voorkeur die later terugkwam in zijn eigen werk: sprookjesachtige vertellingen, fantasieverhalen en magische avonturen. Toen een pianostudie aan het conservatorium wegens een tekort aan talent niet mogelijk bleek, ging hij schrijven. Eerst onder andere bij de Toonder Studio’s, als stripverhalenschrijver, waar hij het schrijversvak leerde.
Biegels eerste boek verscheen in 1962, De gouden gitaar. In 1965 werd Het sleutelkruid Kinderboek van het jaar en was zijn reputatie als meesterverteller gevestigd. Zijn laatste boek verscheen postuum in 2008: De kleren van Sinterklaas.
Biegel schreef ook verhalen, versjes, een televisieserie voor kinderen (De vloek van Woestewolf) een libretto voor een kinderopera en was vertaler. Hij was redacteur bij enkele uitgeverijen en daar de ontdekker van Jan Terlouw als schrijver.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke Italiaanse architect ontwierp het Groninger Museum?


JUIST!NIET JUIST!

Alessandro Mendini

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.