Jeroen Olyslaegers

Jeroen Olyslaegers (1967) is een Vlaamse schrijver van romans en toneelstukken. Daarnaast schrijft hij artikelen en columns voor diverse Vlaamse tijdschriften. Olyslaegers debuteerde in 1984 met de roman Navel, gevolgd door een tweede (Open gelijk een mond) en een verhalenbundel. Van 1999 tot 2009 concentreerde hij zich op theater. Schreef eigen stukken, waaronder Woeste Hoogten, Rusteloze Zielen, gebaseerd op het boek van Emily Brönte en bewerkte bestaande toneel teksten.
Vanaf 2009 schreef Olyslaegers een serie van drie ‘volksromans’ over maatschappijkritische onderwerpen, zoals hebzucht, teloorgang van de democratie en collaboratie. De titels beginnen steeds met een W: Wij (2009), Winst (2012) en Wil (2018), dat in 2023 werd verfilmd. Ook zijn boek uit 2020 over Antwerpen in de 16de eeuw heeft een ‘W-titel’: Wildevrouw.
Olyslaegers won in 2017 naast een groot aantal Vlaamse prijzen ook de F. Bordewijk Prijs en was in dat jaar genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke Italiaanse architect ontwierp het Groninger Museum?


JUIST!NIET JUIST!

Alessandro Mendini

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.