Jeroen Brouwers

Jeroen Bouwers (1940-2022) schreef een omvangrijk oeuvre. Liefde, literatuur en dood vormen de hoofdthema's in zijn kritisch en verhalend proza. Bekend zijn Zonder trommels en trompetten (1973) en een boek over schrijvers die zelfmoord pleegden, De laatste deur (1983). Zijn in 1983 verschenen Bezonken rood, een half fictieve, half autobiografische roman over het leven van een kleuter in een Japans interneringskamp, veroorzaakte een jarenlange polemiek met Rudy Kousbroek over het waarheidsgehalte van deze roman. In 1993 ontving hij de Constantijn Huygens-Prijs voor zijn gehele oeuvre. In 2000 verscheen de roman Geheime kamers. In 2001 en 2015 ontving hij de toenmalige AKO Literatuurprijs (nu Boekenbon Literatuur Prijs). In 2007 weigerde hij de prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren, omdat hij het aan deze prijs gekoppelde bedrag een farce vond. Voor zijn roman Bittere bloemen won hij in 2011 de Literatuurprijs van de Vlaamse provincies. Met Bittere bloemen (2011) schreef Brouwers een boek over een oude rechter, die in het zicht van de dood, terugblikt op zijn leven.
Zijn laatste roman Cliënt E. Busken over een dag uit het leven in een psychiatrische instelling, werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs 2021.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.