magnetisch veld
Wanneer een magneet in een gegeven ruimtelijk gebied een kracht ondervindt, beschrijft men deze kracht in termen van een magnetisch veld, door een vector die op elk punt een bepaalde sterkte en richting heeft. Alle in de natuur bekende magnetische velden worden uiteindelijk door de beweging van elektrische ladingen veroorzaakt. Zo wekt een macroscopische elektrische stroom in een geleider, maar ook de beweging van de elektronen in een atoom, een magnetisch veld in de omgeving op. Hierop berust de elektromagneet.
Het magnetisme van een ijzeren staafmagneet is terug te voeren op de magnetische momenten van de valentie elektronen van de ijzeratomen. Het magnetische moment van een elektron hangt samen met zijn 'spin', in een klassiek analogon de rotatie van het geladen bolletje om zijn as. De hypothese van de elektronspin, in 1925 door twee jonge Leidse fysici, G.E. Uhlenbeck en S. Goudsmit geïntroduceerd, bleek cruciaal voor het begrip van de elektronenstructuur van atomen, moleculen en de vaste stof.
Zie ook Maxwell.
Welke actrice speelde vanaf 1995 een aantal keer de rol van M in James Bondfilms?
fossiele brandstoffen
Fossiele brandstoffen zijn steenkool, aardolie en aardgas. Zij werden gevormd uit de overblijfselen van plantaardige en dierlijke organismen die miljoenen jaren geleden leefden. De voorraad van fossiele brandstoffen is eindig. Alle fossiele brandstoffen produceren bij verbranding kooldioxide. Dit leidt tot verhoging van de kooldioxide concentratie in de atmosfeer en daarmee tot klimaatsverandering. Zowel de eindigheid als de klimaatsverandering is een reden dat er naar alternatieve energiebronnen wordt gezocht en afspraken zijn gemaakt over het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen op vrij korte termijn.
Zie ook broeikaseffect.