Anton Pannekoek

(1873-1960) Hoogleraar sterrenkunde te Amsterdam. De meeste van zijn talrijke publicaties die hem internationale faam bezorgden, berustten op eigen waarnemingen met vrij simpele instrumenten of zelfs met het blote oog. Hij concludeerde dat ons Melkwegstelsel geen homogene verzameling van sterren is maar een structuur bezit, die later door spiraalarmen gevormd bleek te zijn.
Hij schreef aan het einde van zijn loopbaan een opmerkelijk boek over de geschiedenis van de sterrenkunde: De groei van ons wereldbeeld, waarin deze geschiedenis voor het eerst wordt geplaatst in het kader van de ontwikkeling van de mensheid, met name in de antieke oudheid.
Pannekoek was minstens zo zeer geïnteresseerd in het marxisme als in de wetenschap. Vele publicaties over het marxisme verschenen van zijn hand en hij kende tussen de twee wereldoorlogende belangrijkste communistische politici (vooral Duitse) persoonlijk of was zelfs met hen bevriend. In eigen land kwam deze overtuiging hem op belemmeringen in zijn loopbaan te staan.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.