Peter R. de Vries

Peter Rudolf de Vries (1956-2021) was een Nederlandse misdaadverslaggever, die gedurende vele jaren een televisieprogramma maakte onder zijn eigen naam. Onderdelen van dit programma werden soms gemaakt met een verborgen camera. Het programma heeft een aantal malen geleid tot het vinden van de echte daders van criminele activiteiten en het vrijlaten van ten onrechte veroordeelden, zoals in de Puttense moordzaak. Ook schreef hij een boek over de ontvoering van Freddie Heineken, dat in de Verenigde Staten werd verfilmd.
Peter R. de Vries heeft zijn grootste successen behaald met zogenaamde cold cases: misdaden die al lange tijd niet zijn opgelost. Als steun en toeverlaat van de familie speelde hij een belangrijke rol in de zaak van de moord op de 10-jarige Nicky Verstappen in 1998, waarvoor in 2018 een verdachte kon worden aangehouden.
Peter R. de Vries werd 6 juli 2021 neergeschoten in Amsterdam en overleed een aantal dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De moordaanslag wordt in verband gebracht met het feit dat hij vertrouwenspersoon was van de kroongetuige in het Marengo-proces. In deze zaak staan 17 personen terecht op verdenking van deelname aan een criminele organisatie en (in wisselende samenstelling) van betrokkenheid bij 6 moorden, 4 pogingen tot moord en van het voorbereiden van liquidaties.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke Nederlandse fotograaf maakt zwart-wit portretten van en videoclips voor popsterren?


JUIST!NIET JUIST!

Anton Corbijn

socialisatie

Proces waarmee een persoon zich de gedragingen eigen maakt die in een bepaalde gemeenschap passend worden gevonden voor iemand van zijn of haar leeftijd, sekse en maatschappelijke positie. Dit is inclusief de internalisatie van de waarden van die gemeenschap. Gesocialiseerd raken is het resultaat van opvoedings‑ en identificatieprocessen.