Factchecking

Factchecking is nagaan of feiten en beweringen die door de verschillende media worden weergegeven, correct en waarheidsgetrouw zijn. Veel klassieke media - dagbladen en televisiezenders - proberen nepnieuws te identificeren en het waarheidsgehalte te toetsen. Dit fenomeen past in het huidige tijdperk, waarin berichten worden verspreid nog voordat ze zijn gecontroleerd of door betrouwbare bronnen zijn bevestigd. Dit is niet los te zien van de trend dat kwaliteitsjournalistiek onder druk is komen te staan: burgers willen pijlsnel informatie (gevraagd en ongevraagd), hebben minder geld over voor betrouwbare nieuwsgaring, redacties worden kleiner en commerciële instanties spelen hierop in. Dat de toetsing door de factchecker vaak niet zo simpel is, blijkt al uit het feit dat de uitkomst regelmatig luidt ‘waarschijnlijk waar’ of ‘grotendeels waar’.
De oudste internationale factchecker is de in 1994 opgerichte website Snopes. In Nederland zet De Volkskrant factcheckers in voor het politieke nieuws, de zender EenVandaag krijgt hulp van Leidse journalistiekstudenten en op Stellingchecker.nl worden politieke uitspraken gecheckt met behulp van crowdsourcing. Daarbuiten zijn het vooral individuele wetenschapsjournalisten en politieke verslaggevers die actief zijn op dit gebied.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.