LHBTIQ

LHBTIQ is een afkorting van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transseksuelen, interseksuelen en queers. Het zijn personen, die 1. die zich aangetrokken voelen tot personen van hetzelfde geslacht (lesbiennes, homoseksuelen) of beide geslachten (biseksuelen); 2. van wie de genderidentiteit niet overeenkomt met het geslacht dat bij de geboorte, of kort daarna, is vastgesteld (transseksuelen); 3. die geboren zijn met geslachtskenmerken die niet passen bij de typische definitie van mannelijk of vrouwelijk (interseksuelen); en 4. Van wie de identiteit niet past in een binaire classificatie van seksualiteit of geslacht (queers). Queers verzetten zich tegen het man-vrouw onderscheid en elke identiteitsvorm in het algemeen.

Begrippen die hiermee samenhangen zijn: 1. non-binair: iemand die zichzelf niet in het hokje ‘man’ of ‘vrouw’ plaatst; 2. trans (transgender of transeksueel: iemand van wie de genderidentiteit niet overeenkomst met het geslacht dat die persoon bij de geboorte is toegewezen; 3. cis (of cisgender of cisseksueel) iemand van wie de genderidentiteit overeenkomt met het geslacht dat bij de geboorte, of kort daarna, is vastgesteld; 4. genderidentiteit: iemands interpretatie van man, vrouw, geen van beiden of ergens daartussenin zijn; 5. seksuele voorkeur (gerichtheid, geaardheid of oriëntatie): voorkeur voor de personen tot wie je je aangetrokken voelt.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Wie is in de Noord-Europese mythologie de god van de vruchtbaarheid en de donder?


JUIST!NIET JUIST!

Thor

Levenswetenschappen > medische en overige begrippen

biofeedback

Biofeedback is een trainingstechniek waarbij iemand bepaalde lichaamsfuncties bij zichzelf probeert te beheersen die gewoonlijk buiten het bewustzijn verlopen, zoals het ritme van het hart, de ademhaling of de bloeddruk. Biofeedback is in sommige gevallen succesvol gebleken bij de behandeling van hoofdpijn, rugpijn, hypertensie (hoge bloeddruk) en hyperventilatie.