LHBTIQ

LHBTIQ is een afkorting van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transseksuelen, interseksuelen en queers. Het zijn personen, die 1. die zich aangetrokken voelen tot personen van hetzelfde geslacht (lesbiennes, homoseksuelen) of beide geslachten (biseksuelen); 2. van wie de genderidentiteit niet overeenkomt met het geslacht dat bij de geboorte, of kort daarna, is vastgesteld (transseksuelen); 3. die geboren zijn met geslachtskenmerken die niet passen bij de typische definitie van mannelijk of vrouwelijk (interseksuelen); en 4. Van wie de identiteit niet past in een binaire classificatie van seksualiteit of geslacht (queers). Queers verzetten zich tegen het man-vrouw onderscheid en elke identiteitsvorm in het algemeen.

Begrippen die hiermee samenhangen zijn: 1. non-binair: iemand die zichzelf niet in het hokje ‘man’ of ‘vrouw’ plaatst; 2. trans (transgender of transeksueel: iemand van wie de genderidentiteit niet overeenkomst met het geslacht dat die persoon bij de geboorte is toegewezen; 3. cis (of cisgender of cisseksueel) iemand van wie de genderidentiteit overeenkomt met het geslacht dat bij de geboorte, of kort daarna, is vastgesteld; 4. genderidentiteit: iemands interpretatie van man, vrouw, geen van beiden of ergens daartussenin zijn; 5. seksuele voorkeur (gerichtheid, geaardheid of oriëntatie): voorkeur voor de personen tot wie je je aangetrokken voelt.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke Duitse componist zette de Carmina Burana, een verzameling Middeleeuwse liederen, op muziek?


JUIST!NIET JUIST!

Carl Orff

intuïtie

Onmiddellijk als bij ingeving verkregen inzicht in het wezen van de dingen. Het is een manier van kennen die volstrekt buiten het begripsmatige denken en het stap voor stap redeneren om gaat.

De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week

  1. Carl Orff
  2. egocentrisme en egoïsme
  3. dunya
  4. mektab
  5. Michel Foucault
  6. Achilles
  7. keerkringen
  8. relativisme
  9. nalatigheid
  10. Agamemnon