LHBTIQ

LHBTIQ is een afkorting van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transseksuelen, interseksuelen en queers. Het zijn personen, die 1. die zich aangetrokken voelen tot personen van hetzelfde geslacht (lesbiennes, homoseksuelen) of beide geslachten (biseksuelen); 2. van wie de genderidentiteit niet overeenkomt met het geslacht dat bij de geboorte, of kort daarna, is vastgesteld (transseksuelen); 3. die geboren zijn met geslachtskenmerken die niet passen bij de typische definitie van mannelijk of vrouwelijk (interseksuelen); en 4. Van wie de identiteit niet past in een binaire classificatie van seksualiteit of geslacht (queers). Queers verzetten zich tegen het man-vrouw onderscheid en elke identiteitsvorm in het algemeen.

Begrippen die hiermee samenhangen zijn: 1. non-binair: iemand die zichzelf niet in het hokje ‘man’ of ‘vrouw’ plaatst; 2. trans (transgender of transeksueel: iemand van wie de genderidentiteit niet overeenkomst met het geslacht dat die persoon bij de geboorte is toegewezen; 3. cis (of cisgender of cisseksueel) iemand van wie de genderidentiteit overeenkomt met het geslacht dat bij de geboorte, of kort daarna, is vastgesteld; 4. genderidentiteit: iemands interpretatie van man, vrouw, geen van beiden of ergens daartussenin zijn; 5. seksuele voorkeur (gerichtheid, geaardheid of oriëntatie): voorkeur voor de personen tot wie je je aangetrokken voelt.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke Oost-Europese componist schreef de symfonie Uit de Nieuwe Wereld?


JUIST!NIET JUIST!

Antonín Dvorák

utopie

Utopie is een in de fantasie geconstrueerde ideale (maatschappelijke) toestand, afgeleid van de titel van het beroemde traktaat Utopia (1516) van Thomas More, die men vrij zou kunnen vertalen met \'Nergenshuizen\'. \'Topos\' is Grieks voor \'plaats\' en de \'u\' kan staan voor het Griekse \'ou\' dat \'niet\' betekent (een niet bestaande plaats); de \'u\' kan ook staan voor het Griekse \'eu\' dat \'goed\' betekent (een goede plaats).
In een utopie wordt volledig recht gedaan aan de morele en rationele principes van de mens. In deze fantasiewereld wordt vaak kritiek op de bestaande orde geprojecteerd en is de utopie een aanklacht tegen sociale ongelijkheid, economische uitbuiting of seksuele repressie.

Het tegenovergestelde van de utopie is de dystopie, een verre van ideale samenleving. \'Dys\' is in het Grieks \'slecht\' (een slechte plaats). In de geneeskunde wordt de term dystopie gebruikt om een afwijkende ligging van organen aan te duiden (verkeerde plaats).