Jane Goodall

Jane Goodall (voluit Valerie Jane Morris-Goodall, 1934) is een Engelse etholoog, bekend om haar uitzonderlijk gedetailleerd en langdurig onderzoek naar de chimpansees in Tanzania. Haar ontdekking dat chimpansees werktuigen maken en gebruiken herdefinieerde de relatie tussen mens en dier. Goodall schreef een aantal boeken en artikelen over verschillende aspecten van haar werk, met name In the Shadow of Man (1971). Ze vatte haar jarenlange observatie samen in The Chimpanzees of Gombe: Patterns of Behavior (1986). Goodall bleef tot in het begin van de 21e eeuw schrijven en lezingen geven over milieu- en natuurbehoud. In 2002 werd ze VN-vredesboodschapper.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Hoe heet de jaarlijkse vastenperiode voor moslims?


JUIST!NIET JUIST!

ramadan

Literatuur: Internationale literatuur > titels en hoofdpersonen

Hamlet

De weinig daadkrachtige prins van Denemarken uit de gelijknamige wraaktragedie (1601) van Shakespeare. Beroemdste uitspraken: \'To be or not to be\' en \'Frailty, thy name is woman\'.
Hamlet\'s vader, de oude Hamlet, is gedood door Claudius, die de nieuwe koning van Denemarken is geworden en getrouwd is met Hamlet\'s moeder. Hamlet overweegt zijn vader te wreken door Claudius te doden. Als de raadsman van Claudius, Polonius, een gesprek tussen Hamlet en zijn moeder afluistert steekt Hamlet hem neer.Polonius is de vader van de mooie Ophelia en haar broer Laërtes. Hamlet en Ophelia zijn op elkaar verliefd. Ophelia wordt gek en verdrinkt zich. Hamlet doodt tenslotte Claudius en wordt op zijn beurt gedood door Laërtes, die zijn vader wil wreken maar daarbij zelf ook om het leven komt.