Frans de Waal

Frans B.M. de Waal (1948) studeerde Biologie in Nijmegen en Groningen en promoveerde in 1977 aan de Universiteit Utrecht bij primatoloog prof. Jan van Hooff. Van 1975 tot 1981 deed hij onderzoek aan de chimpanseekolonie van Burgers Zoo in Arnhem. Vanaf 1981 werkte hij in de Verenigde Staten en schreef hij diverse boeken in het Engels die later ook in het Nederlands zijn vertaald. In 1982 werd hij bekend met zijn boek Chimpanseepolitiek, macht en seks bij mensapen over coalitiesvorming in de apenkolonie in Arnhem. In 1993 werd hij lid van de National Academy of Sciences en de American Academy of Arts and Sciences en corresponderend lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Bij een groot publiek brak hij door met zijn boek Van nature goed (1996). Daarna verschenen nog De Bonobo en de tien geboden (2013), Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn? (2013), Anders (2022). In vrijwel al zijn boeken gaat De Waal op zoek naar biologische verklaringen voor menselijke emoties en sociaal gedrag.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Hoe heet de jaarlijkse vastenperiode voor moslims?


JUIST!NIET JUIST!

ramadan

Literatuur: Internationale literatuur > titels en hoofdpersonen

Hamlet

De weinig daadkrachtige prins van Denemarken uit de gelijknamige wraaktragedie (1601) van Shakespeare. Beroemdste uitspraken: \'To be or not to be\' en \'Frailty, thy name is woman\'.
Hamlet\'s vader, de oude Hamlet, is gedood door Claudius, die de nieuwe koning van Denemarken is geworden en getrouwd is met Hamlet\'s moeder. Hamlet overweegt zijn vader te wreken door Claudius te doden. Als de raadsman van Claudius, Polonius, een gesprek tussen Hamlet en zijn moeder afluistert steekt Hamlet hem neer.Polonius is de vader van de mooie Ophelia en haar broer Laërtes. Hamlet en Ophelia zijn op elkaar verliefd. Ophelia wordt gek en verdrinkt zich. Hamlet doodt tenslotte Claudius en wordt op zijn beurt gedood door Laërtes, die zijn vader wil wreken maar daarbij zelf ook om het leven komt.