NAVO

Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. In 1949 opgericht bondgenootschap met als doel de collectieve verdediging van de lidstaten. Aanleiding voor de oprichting was de Russische blokkade van Berlijn en de communistische staatsgreep in Tsjecho-Slowakije in 1948.Oorspronkelijk leden waren: België, Canada, Denemarken, Frankrijk, IJsland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Later kwamen daar Turkije en Griekenland (februari 1952), West-Duitsland (1955) en Spanje (1982) bij. Na het einde van de Koude Oorlog volgden in maart 1999 Tsjechië, Polen en Hongarije. In maart 2004 voorts nog Estland, Letland, Litouwen, Slowakije, Slovenië, Roemenië en Bulgarije.
Drie Nederlanders waren tot nog toe secretaris-generaal van de NAVO: Dirk Stikker (1961-1964), Joseph Luns (1971-1984) en Jaap de Hoop Scheffer (2004-2009).
Zie ook
Alleingang, collectieve veiligheid, OVSE, out-of-area en transatlantische verhouding.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.