communautaire versus intergouvernementele besluitvorming
De communautaire besluitvorming in de zogenoemde eerste pijler wordt onder meer gekenmerkt door besluitvorming op basis van gekwalificeerde meerderheid, een belangrijke rol voor de Europese Commissie als 'motor' van de integratie, het exclusieve initiatiefrecht, een medebeslissingsrol van het Europees Parlement en door de bevoegdheden van het Europese Hof van Justitie.
De overige twee pijlers worden vrijwel geheel door intergouvernementele besluitvorming gekenmerkt. Hierin wordt overwegend bij eenparigheid van stemmen besloten. Elk land heeft dan in feite vetomacht. De Commissie speelt in deze pijlers een bescheiden rol, wat ook voor het Europees Parlement geldt. Ook heeft het Europese Hof van Justitie hierin nauwelijks bevoegdheden.
Door wie laten kunstenaars zich graag inspireren?
parlementaire democratie
Regeringsvorm waarin de wetgevende macht ligt bij een door middel van vrije verkiezingen gekozen vertegenwoordigers van de burgerij. De uitvoerende macht ligt bij de regering die verantwoording aflegt aan dit gekozen parlement. Burgers nemen dus alleen indirect en niet rechtstreeks deel aan de besluitvorming.