expressionisme

Hoewel iedere kunstuiting naar zijn aard iets uitdrukt, expressie heeft, moeten wij in de beeldende kunst de term reserveren voor kunst van Midden Europa. Deze ontstond als reactie op het wat kille en bewegingsloze van de realistische kunst, zoals die werd onderwezen aan de kunstacademies van de late negentiende eeuw.
Het expressionisme grijpt terug op een Gotische ('barbaarse') uitdrukkingswereld. Deze kunst uit zich in felle, schrille, vaak vloekende kleuren en schichtige of verwrongen beeldvormen om zo krachtig mogelijk een gevoel van bewogenheid bij de beschouwer op te roepen.
Eerst was er de bittere en emotionele expressionistische kunst van krachtige individuen als Edvard Munch, James Ensor, Oskar Kokoschka en Vincent van Gogh. Daarna groeperingen als Die Brücke(1906), Der Blaue Reiter (1910-1914) in Duitsland, de Bergense school en De Ploeg in Nederland. Het expressionisme bracht een nieuwe ontwikkeling in de beeldende kunst op gang die zich tot ver in de twintigste eeuw ontpopte tot een telkens terugkerend fenomeen en zo haar invloed zou uitoefenen.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.