Berlijnse muur

De Berlijnse muur bestond van 1961 to 1989. Het was een zwaar bewaakt stelsel van muren, grachten en prikkeldraadversperringen door Oost-Duitse arbeiders aangelegd tussen het door de Russen gecontroleerde Oost-Berlijn en het door de Amerikanen, Britten en Fransen gecontroleerde West-Berlijn, om het vluchten uit het onvrije en arme communistische Oost-Duitsland naar het vrije en welvarende Westen tegen te gaan.
In de laatste weken voor de bouw van de muur vluchtten nog tegen de 50.000 mensen via Berlijn van Oost naar West. Na de afsluiting konden Oost-Berlijners ook niet meer in West-Berlijn werken en geld verdienen. Wel konden buitenlanders en sommige West-Berlijners via zeven doorlaatposten van politie en douane naar Oost-Berlijn blijven reizen.
De bekendste doorlaatpost heette Checkpoint Charlie. Ongeveer 200 mensen die vanuit Oost-Berlijn toch over de muur probeerden te komen vonden de dood door mijnen of door gericht geweervuur vanuit de wachtposten van de Volkspolizei, de Vopo's.
De muur maakte deel uit van het zogenoemde IJzeren gordijn in de Koude Oorlog. Het doorbreken en slopen van de muur in november 1989 werd door miljoenen Duitsers aan beide kanten als een enorme bevrijding beleefd en vormt sindsdien het symbolisch begin van de Duitse hereniging.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

In welk muziekgenre was het platenlabel Motown gespecialiseerd?


JUIST!NIET JUIST!

soul

terrorisme

Het zonder wettelijke grond plegen van grootschalig geweld of creëren van dreiging met vaak immense gevolgen. Deze daden worden veelal gepleegd met een politiek, religieus of extremistisch doel voor ogen en worden na afloop regelmatig opgeëist door een groepering.

Zie ook terrorisme in het hoofdstuk Internationale politiek.