Willem Drees
Dr. Willem Drees (1886-1988) was een sociaaldemocratisch staatsman. Tijdens de oorlog verbleef hij enige tijd in de concentratiekampen Buchenwald en Sint-Michielsgestel. In 1945 werd hij minister en van 1948 tot 1958 was hij minister-president van vier kabinetten. Hij was de grondlegger van de sociale verzorgingsstaat, mogelijk gemaakt door de rooms-rode samenwerking van KVPen PvdA.
Drees was sober, ook wat de openbare financiën betreft. De armoede van de wederopbouwjaren moest 'eerlijk verdeeld' worden. Hij was algemeen geliefd, de eerste vaderfiguur in ons staatsbestel sinds Willem van Oranje. De bijnaam 'wethouder van Nederland' wordt gebruikt door hen die menen dat Drees tekortschoot in zijn visie op de buitenlandse politiek. Op 22 december 1958 kwam het kabinet-Drees ten val wegens de grondpolitiek. In 1971 trad Drees uit de PvdA.
Welke Romeinse schrijver schreef over de Romeinse keizers uit de 1e eeuw na Christus?
hagiografie
(Grieks: hagios = heilig) Beschrijving van leven en werk van een heilige. Door de talloze legenden en wonderen die in de hagiografische literatuur zijn opgenomen, heeft het woord de bijbetekenis gekregen van: onkritische levensbeschrijving.
Zie ook hagiografie in het hoofdstuk Geschiedenis: Middeleeuwen.