Willem Drees

Dr. Willem Drees (1886-1988) was een sociaaldemocratisch staatsman. Tijdens de oorlog verbleef hij enige tijd in de concentratiekampen Buchenwald en Sint-Michielsgestel. In 1945 werd hij minister en van 1948 tot 1958 was hij minister-president van vier kabinetten. Hij was de grondlegger van de sociale verzorgingsstaat, mogelijk gemaakt door de rooms-rode samenwerking van KVPen PvdA.
Drees was sober, ook wat de openbare financiën betreft. De armoede van de wederopbouwjaren moest 'eerlijk verdeeld' worden. Hij was algemeen geliefd, de eerste vaderfiguur in ons staatsbestel sinds Willem van Oranje. De bijnaam 'wethouder van Nederland' wordt gebruikt door hen die menen dat Drees tekortschoot in zijn visie op de buitenlandse politiek. Op 22 december 1958 kwam het kabinet-Drees ten val wegens de grondpolitiek. In 1971 trad Drees uit de PvdA.

Zie ook AOW en Nieuw Links.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.