Pim Fortuyn
Pim Fortuyn (1948-2002) was publicist, wetenschapper en politicus. Na avances met PvdA, VVD en CDA koos hij eind 2001 voor Leefbaar Nederland. Fortuyn stuwde die partij op naar 22 zetels in de opiniepeilingen, maar na een Volkskrant-interview werd hij door het bestuur als lijsttrekker aan de dijk gezet. Fortuyn zei in dat interview dat Nederland 'vol' was (voor asielzoekers) en de Islam 'een achterlijke cultuur'. Hij richtte toen meteen een eigen partij op: Lijst Pim Fortuyn (LPF).
Op 6 mei 2002 – negen dagen voor de parlementsverkiezingen – werd Fortuyn in het Media Park in Hilversum doodgeschoten door een radicale milieuactivist. De dood van de charismatische en openlijk homoseksuele Fortuyn leidde tot enorm openbaar rouwbetoon en een golf van bedreigingen tegen (linkse) politici. De LPF haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen op 15 mei 26 zetels en werd de op één na grootste partij. De partij trad toe tot een coalitie van CDA, LPF en VVD onder premier Balkenende, maar het kabinet viel al na 86 dagen, door aanhoudende interne ruzies binnen de LPF. Bij nieuwe verkiezingen in januari 2003 viel de LPF terug naar acht zetels en bij die van 2006 verdween de partij uit de kamer.
Bij welke regeringsvorm wordt er door enkelen geregeerd?
neutraliteit
Onafhankelijke opstelling in de buitenlandse politiek waarbij geen keuze wordt gemaakt tussen tegengestelde of strijdende partijen. Zo is Zwitserland gedurende lange tijd geen lid geworden van de Verenigde Naties omdat het meende dat het lidmaatschap ervan verplichtingen bevatte die in strijd kunnen zijn met de traditionele Zwitserse neutraliteit. In 2002 is het land echter alsnog toegetreden.