Pim Fortuyn

Pim Fortuyn (1948-2002) was publicist, wetenschapper en politicus. Na avances met PvdA, VVD en CDA koos hij eind 2001 voor Leefbaar Nederland. Fortuyn stuwde die partij op naar 22 zetels in de opiniepeilingen, maar na een Volkskrant-interview werd hij door het bestuur als lijsttrekker aan de dijk gezet. Fortuyn zei in dat interview dat Nederland 'vol' was (voor asielzoekers) en de Islam 'een achterlijke cultuur'. Hij richtte toen meteen een eigen partij op: Lijst Pim Fortuyn (LPF).
Op 6 mei 2002 – negen dagen voor de parlementsverkiezingen – werd Fortuyn in het Media Park in Hilversum doodgeschoten door een radicale milieuactivist. De dood van de charismatische en openlijk homoseksuele Fortuyn leidde tot enorm openbaar rouwbetoon en een golf van bedreigingen tegen (linkse) politici. De LPF haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen op 15 mei 26 zetels en werd de op één na grootste partij. De partij trad toe tot een coalitie van CDA, LPF en VVD onder premier Balkenende, maar het kabinet viel al na 86 dagen, door aanhoudende interne ruzies binnen de LPF. Bij nieuwe verkiezingen in januari 2003 viel de LPF terug naar acht zetels en bij die van 2006 verdween de partij uit de kamer.

Zie ook Theo van Gogh en multiculturele samenleving.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke Italiaanse architect ontwierp het Groninger Museum?


JUIST!NIET JUIST!

Alessandro Mendini

gelijkheid voor de wet

Artikel 1 van de Nederlandse grondwet luidt: \'Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.\'

De Algemene wet gelijke behandeling (AWGB, 1 september 1994) is een verdere uitwerking van Artikel 1.