Majoor Bosshardt

Alida Bosshardt (1913-2007) was na de Tweede Wereldoorlog het boegbeeld van het Leger des Heils. In de oorlog – waarin het Leger door de bezetter verboden was verklaard – nam zij, in het geheim als heilsofficier werkend in een kindertehuis aan het Rapenburg in Amsterdam, joodse kinderen op die daar door hun radeloze ouders ondergebracht werden. Na verraad werd zij gearresteerd, maar kon na drie weken uit haar gevangenis ontvluchten. Na de oorlog bracht zij het Leger des Heils naar de Amsterdamse Wallen om hulp te bieden aan de prostituees en daar ook enige zending te bedrijven.
In 1965 leidde zij prinses Beatrix incognito rond op de Wallen, maar die gebeurtenis lekte uit en droeg toen enorm bij aan haar bekendheid en populariteit. Na haar pensionering, in 1978, bleef zij op straat het blad De Strijdkreet verkopen, gaf lezingen en was regelmatig te zien op de televisie.
Majoor Bosshardt kreeg tal van onderscheidingen, waaronder de Israelische Yad Vashem voor haar moedige hulp aan joodse ouders en hun kinderen.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.