Koningin Juliana

Juliana (1909-2004) was koningin van 1948 tot 1980. In 1937 trouwde ze met Bernhard van Lippe-Biesterfeld. Het paar kreeg de dochters Beatrix (1938) en Irene (1939). Juliana woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog in Canada waar zij in 1943 nog een dochter, Margriet, kreeg. Na de bevrijding vestigde zij zich in paleis Soestdijk. In 1947 werd haar vierde dochter, Marijke (later Christina, overleden 2019) geboren.
Bij haar inhuldiging, anderhalf jaar later, in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, (6 september 1948), sprak zij de woorden: "...wie ben ik dat ik dit doen mag?" Juliana liet zich niet meer 'majesteit' noemen, zoals haar moeder deed en later ook haar dochter Beatrix, maar gewoon 'mevrouw'. Zij was in het land erg geliefd.

Zie ook Greet Hofmans.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.