Dries van Agt

Mr. A.A.M. van Agt (1931-2024) was een rooms-katholiek politicus, minister van Justitie in het kabinet-Den Uyl, 1973-1977. Hij veroorzaakte de val van dit kabinet door op televisie te verklaren dat hij een wet op de 'vervreemding van landbouwgronden' (om prijsstrijging van de grond tegen te gaan) niet zou ondertekenen. Na de hierop volgende verkiezingsoverwinning van de PvdA toonde hij zich bij de formatie zo'n taai onderhandelaar, dat beoogd minister-president Den Uyl het moest opgeven. Van Agt vormde hierop een kabinet met VVD -leider Hans Wiegel, 1977-1981, en vervolgens nog een kabinet met Den Uyl, 1981-1982. Hierna werd Van Agt commissaris van de koningin in Noord-Brabant en vervolgens ambassadeur van de Europese Gemeenschap in Japan, daarna in de Verenigde Staten.
In zijn spreken viel Van Agt altijd op door zijn verfijnd en rijk geschakeerd gebruik van het Nederlands, dikwijls met grappige effecten.
In het begin van deze eeuw ontpopte Van Agt zich als bevlogen voorvechter van de Palestijnse zaak en criticus van Israël.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.