Collectie Goudstikker

Collectie Goudstikker is een collectie kunstwerken – oorspronkelijk 1113 stuks groot – van de joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker (1897-1940) die na diens dood werd verkocht aan nazi-leider en kunstminnaar Hermann Göring. Op zijn beurt verkocht Göring hiervan weer een groot deel aan de Duitse kunsthandelaar Miedl, die Goudstikkers zaak in de oorlog voortzette. Na de oorlog werden 267 van de kunstwerken in Duitsland teruggevonden en als 'vijandelijk vermogen' in beslag genomen. Hiervan werd een groot deel in bruikleen gegeven aan Nederlandse musea.
Rond deze collectie ontstond een langdurige juridisch gevecht om de eigendomsrechten tussen de erven Goudstikker en de Nederlandse Staat. Uiteindelijk werd een bemiddelingscommissie benoemd die zich voor teruggave aan de erven Goudstikker uitsprak. Hiermee ging de Nederlandse staat in 2006 akkoord. Aan Marei von Saher, schoondochter en eerste erfgename van Jacques Goudstikker werden 202 kunstwerken teruggegeven. De rest van de schilderijen bleken verkocht of vermist te zijn, vernietigd, ontvreemd of onvindbaar.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.