Westerbork

Met 'Westerbork' wordt kortweg het Concentratiekamp aangeduid bij Westerbork in Drente. Het werd in de zomer van 1939 door de Nederlandse overheid gebouwd om naar Nederland gevluchte Duitse joden onder te brengen. Op 1 juli 1942 bestemde de Duitsers het tot 'Judendurchgangslager'. Van hier vertrokken 90 treinen met in totaal meer dan 100.000 joden, Roma en Sinti naar de vernietigingskampen in Oost-Europa. In Westerbork is een gedenkteken geplaatst dat bestaat uit een stuk treinrails waarvan de uiteinden omhooggebogen zijn: 'De reis naar het niets'.
Na de oorlog is het nog drie jaar gebruikt voor de internering en bestraffing van Nederlanders die met de Duitsers gecollaboreerd hadden. Nu is het een monument en herinneringscentrum.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke stripheld is van beroep journalist/reporter?


JUIST!NIET JUIST!

Kuifje

migratie

Trek van mensen vanuit een land naar een ander land. In sommige gevallen is migratie door het ontvangende land bevorderd omdat behoefte aan meer arbeidskrachten in bepaalde sectoren bestond. In andere gevallen wordt migratie ontmoedigd, bijvoorbeeld wegens reeds bestaande bevolkingsdichtheid.
Zie ook
asiel en bootvluchteling.