H. Colijn

Hendrik Colijn (1869-1944) was de opvolger van Abraham Kuyper in de Anti Revoliutionaire Partij. Hij was minister-president (eenmaal in de jaren twintig, driemaal achtereen in de jaren 1933-1939). Hij voerde de bezuinigingspolitiek aan tijdens de crisis van de jaren dertig.
Na de Duitse inval, mei 1940, publiceerde Colijn de brochure Op de grens van twee werelden, waarin hij de democratie 'doodziek' noemde, de Duitse overwinning vaststelde, trouw betuigde aan Oranje, maar hun vlucht naar Engeland veroordeelde. Later herriep hij zijn uitspraken over Duitsland, steunde het verzet en werd geïnterneerd in Duitsland, waar hij in 1944 overleed aan een hartaanval.
Zie ook
Ga maar rustig slapen, gouden standaard en Plan van de arbeid.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Wie is in de Noord-Europese mythologie de god van de vruchtbaarheid en de donder?


JUIST!NIET JUIST!

Thor

Levenswetenschappen > medische en overige begrippen

biofeedback

Biofeedback is een trainingstechniek waarbij iemand bepaalde lichaamsfuncties bij zichzelf probeert te beheersen die gewoonlijk buiten het bewustzijn verlopen, zoals het ritme van het hart, de ademhaling of de bloeddruk. Biofeedback is in sommige gevallen succesvol gebleken bij de behandeling van hoofdpijn, rugpijn, hypertensie (hoge bloeddruk) en hyperventilatie.