kinderwetje van Van Houten

Het kinderwetje van Van Holuten verbood fabrieksarbeid voor kinderen onder de twaalf jaar. In vroeger eeuwen werkten Nederlandse kinderen mee in het bedrijf van hun ouders, op het land of in werkplaats, zonder dat men daar bezwaar tegen had. Dat veranderde toen ze in de negentiende eeuw in de fabrieken moesten gaan werken, onder de toen bestaande erbarmelijke omstandigheden, voor jong én oud. Vooral de fabrieken van Regout in Maastricht werden berucht om hoe kinderen daar moesten werken.
Samuel van Houten (1839-1930), liberaal politicus, nam in 1874 het initiatief tot de eerste sociale wet in Nederland, het 'kinderwetje', dat fabrieksarbeid van kinderen onder de twaalf jaar verbood. Thuis en op het land werken bleef kinderarbeid toegestaan.
Van de naleving van deze wet kwam niet veel terecht doordat er te weinig op werd gecontroleerd. Pas met de invoering van de leerplichtwet tot twaalf jaar, in 1901, kwam aan de arbeid van kinderen in de schooluren een einde.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Hoe heet de Griekse godin van wijsheid en wetenschap?


JUIST!NIET JUIST!

Pallas Athene

fantasy

Filmgenre met verzonnen wezens, zich afspelend in imaginaire werelden. Terugkerende motieven zijn magie, tovenarij, mythologie en soms een vleugje spiritualiteit of pseudo-wijsheden. Veelal spannende avonturenfilms, maar steeds onder het motto: dromen mag! Het genre ligt dicht bij science-fiction en horror, maar toon en timbre verschillen nadrukkelijk. Het magnum opus van dit genre - in roman en film - is de trilogie van Peter Jackson naar boek van J.R.R. Tolkien, The Lord of the Rings (2001, 2002 en 2003). Maar ook de Harry Potter-reeks (2001-2011) valt niet te onderschatten: \"It takes a great deal of courage to stand up to your enemies, but a great deal more to stand up to your friends.\"

De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week

  1. mektab
  2. Pavlov-effect
  3. keerkringen
  4. nimfen
  5. teleologische interpretatie
  6. noorderlicht
  7. dunya
  8. oxidatie
  9. nalatigheid
  10. MBD