kinderwetje van Van Houten
In vroeger eeuwen werkten Nederlandse kinderen mee in het bedrijf van hun ouders, op het land of in werkplaats, zonder dat men daar bezwaar tegen had. Dat veranderde toen ze in de negentiende eeuw in de fabrieken moesten gaan werken, onder de toen bestaande erbarmelijke omstandigheden, voor jong én oud. Vooral de fabrieken van Regout in Maastricht werden berucht om hoe kinderen daar moesten werken.
Samuel van Houten (1839-1930), liberaal politicus, nam in 1874 het initiatief tot de eerste sociale wet in Nederland, het 'kinderwetje', dat fabrieksarbeid van kinderen onder de twaalf jaar verbood. Thuis en op het land werken bleef kinderarbeid toegestaan.
Van de naleving van deze wet kwam niet veel terecht doordat er te weinig op werd gecontroleerd. Pas met de invoering van de leerplichtwet tot twaalf jaar, in 1901, kwam aan de arbeid van kinderen in de schooluren een einde.
Wie schreef de teksten voor de tv-serie Ja zuster, nee zuster?
etnocentrisme
Denk‑ en gedragswijze, gekenmerkt door onmacht of onwil zich te verplaatsen in de normen, waarden, motieven, belangen, opvattingen, gewoonten enzovoort van mensen behorend tot een andere dan de eigen samenleving.
Zie ook autoritaire persoonlijkheid.