Stadhouder Willem IV

Stadhouder Willem IV (1711-1751) was een zoon van de Friese stadhouder Johan Willem Friso. Hij werd aanvankelijk wel stadhouder in Friesland, Groningen, Drenthe en Gelre, maar niet in de overige vier gewesten. Tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog trokken Franse troepen in 1747 de Republiek binnen. Dat bracht een Oranje-omwenteling teweeg. Daar stadhouder Willem III kinderloos was gestorven werd de zoon van de Friese stadhouder het stadhouderschap over álle gewesten aangeboden, en meteen ook de erfelijkheid in de mannelijke èn vrouwelijke lijn.
Na felle oproerigheid in 1748 voerde Willem IV in een aantal gewesten regeringsreglementen in, die zijn macht sterk vergrootten. Hij wendde die macht echter niet aan om hervormingen door te voeren, waardoor zijn populariteit snel terugliep.
Hij was getrouwd met de dochter van de Engelse koning George II, Anna van Hannover, die na zijn dood als gouvernante het bewind voerde voor hun minderjarige zoon.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.