Stadhouder Willem III

Stadhouder Willem III (1650-1702) werd geboren na de dood van zijn vader stadhouder Willem II. Hij werd onder leiding van Johan de Witt geweerd uit politieke en militaire ambten, tot dat in het rampjaar 1672 niet langer mogelijk bleek.
Hij werd stadhouder over vijf gewesten en boekte als kapitein-generaal militaire successen. Dankzij de toenemende invloed van Oranje-aanhangers in Hollandse steden kreeg hij grote macht, die hij vooral in dienst stelde van de buitenlandse politiek.
Doel was de handhaving van het Europese machtsevenwicht en het Protestantisme tegenover de veroveringsdrang van Frankrijk onder Lodewijk XIV. Maar het aantal oorlogen dat hij voerde ging de draagkracht van de Republiek te boven en riepen verzet op bij een deel van de regenten.
Door zijn huwelijk met Maria Stuart (1662-1694), dochter van Jacobus II van Engeland werd hij koning van Engeland (1688-89), de zogeheten Glorious Revolution
Hij overleed in 1702. Zijn huwelijk was kinderloos gebleven, zodat met hem het huis van Oranje-Nassau in de mannelijke lijn uitstierf.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welk zeilschip werd vanaf de 17e eeuw gebruikt als vrachtschip voor de binnenwateren?


JUIST!NIET JUIST!

tjalk

oligarchie

(Grieks: oligos = weinig, archein = heersen) Dus regeren door enkelen. De term is afkomstig uit de Politeia van Plato en vormt een van zijn drie slechte regeringsvormen. Voorbeelden van oligarchieën waren de Griekse stadstaten Athene en Sparta gedurende bepaalde perioden van hun bestaan. Hetzelfde geldt voor de Hollandse steden tijdens de Republiek.
Zie ook
communisme en fascisme.