Stadhouder Willem II

Stadhouder Willem II (1626-1650) Enige zoon van Frederik Hendrik en Amalia van Solms. Hij trouwde op vertienjarige leeftijd met de negenjarige Maria Henriëtte Stuart, de oudste dochter van koning Karel I van Engeland. Volgde in 1647 zijn vader op als stadhouder van alle gewesten (behalve Friesland), betreurde sterk de Vrede van Münster en was uit op hervatting van de oorlog samen met Frankrijk. Wilde tevens ingrijpen in Engeland, waar zijn schoonvader Karel I in 1649 werd onthoofd.
Willem II kwam in conflict met Holland, dat na de Vrede van Münster op het leger wilde bezuinigen. In 1650 liet hij enkele leden van de Hollandse Staten gevangen zetten in slot Loevestein en deed tegelijkertijd een mislukte poging zich bij verrassing meester te maken van Amsterdam. Hij stierf plotseling aan de kinderpokken, waarna Holland en enkele andere gewesten besloten geen stadhouder aan te stellen. Begin van het eerste stadhouderloos tijdperk.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.