Napoleon Bonaparte

Napoleon Bonaparte (1769-1821) Veldheer en zelf gekroond keizer van Frankrijk, lijfde in 1810 Nederland in en maakte zijn broer Lodewijk Napoleon tot koning. Stimuleerde ook hier de invoering van het metrieke stelsel en de registratie van de burgerlijke stand: alle mannen moesten naast hun voornaam een familienaam laten registreren. Zorgde ook voor de invoering van het kadaster.
Napoleon voerde, tijdens zijn reis door Nederland (1811), ook de conscriptie of algemene dienstplicht in, waartegen veel verzet ontstond. In de periode 1810-1813 vervulden ongeveer 30.000 Nederlandse mannen hun dienstplicht in het Franse leger. De helft daarvan was onderdeel van de Grande Armée, waarmee Napoleon in 1812 Rusland binnenviel; slechts enkele honderden keerden levend terug.

Zie ook Koninkrijk Holland, Lodewijk Napoleon en Napoleon in het hoofdstuk Geschiedenis 1450-1815.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.