Bismarck

Otto van Bismarck (1815-1898) was een Duits staatsman afkomstig uit uit een adellijke Pruisische familie, sinds 1862 minister-president van Pruisen. Bijgenaamd de 'ijzeren kanselier'. Forceerde via de Frans-Duitse Oorlog in 1871 de eenheid van diverse Duitse rijken en staatjes tot het Duitse Keizerrijk, dat hij tot 1890 leidde, toen hij door keizer Wilhelm IItot aftreden werd gedwongen.
Zijn buitenlandse politiek, vooral de annexatie van Elzas-Lotharingen in 1871, droeg bij aan een wankel evenwicht binnen Europa.
Bismarck verzette zich tegen de politieke invloed van de Roomskatholieke Kerk. Deze strijd ging de "Kulturkampf" heten. Na het overlijden van paus Pius IX in 1878 kwam er toenadering tot Rome en ontstond een bondgenootschap, vooral omdat Bismarck de steun van de Duitse katholieken tegen de socialisten nodig had.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.