Vasco da Gama

Vasco da Gama (1460 – 1524) was een Portugese ontdekkingsreiziger die in 1497/8 als eerste van Portugal via de Kaap de Goede Hoop naar India voer. In India maakte hij gebruik van de plaatselijke rivaliteiten en kocht hij voor weinig geld de specerijen in. De komst van de Europeanen zette kwaad bloed bij de Arabische, Egyptische, Turkse en Venetiaanse handelaren die tot dan toe goed verdienden aan de handel in specerijen tussen Europa en India. Tijdens de tweede expeditie voer Vasco da Gama uit met een vloot bestaande uit 20 oorlogsschepen en er ontstond een felle strijd tussen de Portugezen en de Indiërs. De eersten pleegden onderweg en ter plaatse vele oorlogsmisdaden, zo werden steden gebrandschat, schepen in brand gestoken en gevangenen afgeslacht. Op de terugreis waren de schepen zwaar beladen met specerijen, maar ook met geld en goederen afkomstig van gekaapte schepen en uit steden langs de Oost-Afrikaanse kust.
De nieuwe route van Europa naar India had grote gevolgen voor de handel in specerijen. Binnen vijf jaar na ontdekking voeren er gemiddeld jaarlijks twaalf schepen vanuit Portugal naar India en was de prijs van specerijen in Portugal een vijfde van die in Venetië.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.