Egypte: Thebe

In de Egyptische oudheid een belangrijke stad in Zuid-Egypte, Waset geheten, door de Grieken Thebe genoemd en tegenwoordig bekend als Luxor. Vanaf 1550 v.Chr. was het twee eeuwen lang een van de machtigste steden ter wereld. Het was enige tijd ook de hoofdstad van Egypte. Uit haar bloeitijd zijn ruïnes van veel tempels bewaard gebleven, zoals het tempelcomplex van Karnak, het Ramesseum ter ere van farao Ramses II en de Luxortempel, met een lengte van 242 m een van de grootste tempels van Egypte.
Ook vindt men er talrijke graven van koningen en priesters, maar ook van ambtenaren en arbeiders. In Thebe regeerden in de veertiende eeuw v.Chr. o.a. de bekende farao's Achnaton (ook: Echnaton), gehuwd met koningin Nefertiti, en zijn zoon Toetanchamon. In de 13e eeuw voor Chr. was Ramses II de belangrijkste farao, hij regeerde maar liefst 66 jaar. In de 'Vallei der Koningen' zijn ruim 60 koningsgraven teruggevonden, die in de loop der eeuwen alle zijn geplunderd. Alleen het graf van Toetanchamon is onopgemerkt en daardoor ongeschonden gebleven.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke (kinderboeken)auteur werd geprezen om haar vertalingen van de Ilias en de Odyssee?


JUIST!NIET JUIST!

Imme Dros

Thor

(Germaans: Donar) In de Noord-Europese mythologie de zoon van Odin en Fjorgyn. Hij was een god van de vruchtbaarheid en de donder. Hij stond voor ordeschepper tegenover de chaos. Het onweer werd veroorzaakt door zijn wagen, waarmee hij door de hemel reed. Als kind al was hij sterk, en daarnaast moeilijk opvoedbaar. Daarom werd hij opgevoed door twee bliksemgeesten, Vingir en Hlora. Hij groeide uit tot een enorme man, bijna een reus, met dezelfde kracht, en zijn hamer Mjöllnir maakte hem nog sterker. Met zijn hamer die altijd doel trof en dan weer in zijn hand terugkwam, vocht hij tegen reuzen.