Spinoza's Ethica

Hoofdwerk van Baruch Spinoza. Verhandeling in het Latijn met behulp van definities, axioma's, stellingen en bewijzen. Dit werk, werd pas na zijn dood uitgegeven door zijn vrienden, omdat hij vreesde bij publicatie als ketter vervolgd te zullen worden door de orthodox-protestanten. De Ethica gaat in de eerste plaats over God/Natuur, maar ook over "de aard en oorsprong van de geest, de aard en oorzaak van de (menselijke) aandoeningen, de macht van de aandoeningen en tenslotte de macht van het verstand."
Essentieel daarbij is Spinoza's leer over de "conatus sese perseverandi", het pogen zichzelf te laten voortbestaan. Al wat leeft is bezig zichzelf te beschermen om door te leven. De drang om te bestaan en voort te bestaan is de basisdrang van alle leven. De rationaliteit van de mens zorgt er voor dat de mens kan leren de bij dat streven behorende driften te beheersen ten nutte van zichzelf. Dan komt hij ook tot het inzicht dat het in zijn eigen belang is met anderen om te gaan en die in hun eigen waardigheid te respecteren. (tekst geredigeerd door Dries Kosters)

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welk zeilschip werd vanaf de 17e eeuw gebruikt als vrachtschip voor de binnenwateren?


JUIST!NIET JUIST!

tjalk

oligarchie

(Grieks: oligos = weinig, archein = heersen) Dus regeren door enkelen. De term is afkomstig uit de Politeia van Plato en vormt een van zijn drie slechte regeringsvormen. Voorbeelden van oligarchieën waren de Griekse stadstaten Athene en Sparta gedurende bepaalde perioden van hun bestaan. Hetzelfde geldt voor de Hollandse steden tijdens de Republiek.
Zie ook
communisme en fascisme.