Ludwig Klages
(1872-1956) Duitse filosoof en psycholoog. Wordt gerekend tot de stroming van de levensfilosofie. Grondlegger van de 'wetenschappelijke' grafologie en karakterkunde.
Zijn filosofische standpunt wordt kernachtig verwoord in de titel van zijn hoofdwerk Der Geist als Widersacher der Seele (de geest als vijand van de ziel), tussen 1929-1932 in drie delen verschenen. Ziel en lichaam zouden de twee onafscheidelijk verbonden polen zijn van het leven. De onbedorven ziel beleeft de wereld als een continue stroom van beelden. Dan verschijnt de geest ten tonele, vooral in de gedaante van de mechanistische natuurwetenschap en drijft als het ware een wig tussen ziel en lichaam met als doel ze van elkaar te scheiden en zo het leven te doden. Klages kiest uiteraard de kant van het leven, vóór het gevoel en het instinct, tegen het verstand en de ratio.
Klages geldt als de meest vehemente irrationalist in de geschiedenis van de filosofie. In de jaren dertig van de vorige eeuw genoot hij grote populariteit onder de nazi-ideologen, waaraan zijn onverholen antisemitische neigingen niet vreemd zullen zijn geweest.
Hoe heet de Griekse godin van wijsheid en wetenschap?
fantasy
Filmgenre met verzonnen wezens, zich afspelend in imaginaire werelden. Terugkerende motieven zijn magie, tovenarij, mythologie en soms een vleugje spiritualiteit of pseudo-wijsheden. Veelal spannende avonturenfilms, maar steeds onder het motto: dromen mag! Het genre ligt dicht bij science-fiction en horror, maar toon en timbre verschillen nadrukkelijk. Het magnum opus van dit genre - in roman en film - is de trilogie van Peter Jackson naar boek van J.R.R. Tolkien, The Lord of the Rings (2001, 2002 en 2003). Maar ook de Harry Potter-reeks (2001-2011) valt niet te onderschatten: \"It takes a great deal of courage to stand up to your enemies, but a great deal more to stand up to your friends.\"