Fichte
Johan Gottlieb (1762-1814) Duitse filosoof, een van de grote vertegenwoordigers van het Duitse idealisme, de filosofische stroming die volgde op Kant. Uitgangspunt van de filosofie moet het denkend subject zijn, niet de wereld om ons heen. Door te denken bevestigt het subject zijn eigen realiteit: het Ik 'poneert' zichzelf. Nu ervaart het Ik ook dingen in zichzelf die niet tot zijn Ik te herleiden zijn; die poneert het als niet-Ik. Het Ik poneert dus tegelijkertijd het Ik en het niet-Ik. De idealistische overtuiging dat het besef van een buitenwereld niets anders is dan het product van ons voorstellingsvermogen, garandeert ook het besef van onze vrijheid. Het niet-Ik, de wereld, is dus niets anders dan het materiaal van onze activiteit, en in dat materiaal moeten we ook ons zedelijk leven realiseren.
Fichtes filosofie was van grote invloed op die van Hegel. Ook de Duitse romantische school in de literatuur (Novalis, Schlegel) heeft voor haar levensgevoel veel ontleend aan Fichte.
Welke Romeinse schrijver schreef over de Romeinse keizers uit de 1e eeuw na Christus?
hagiografie
(Grieks: hagios = heilig) Beschrijving van leven en werk van een heilige. Door de talloze legenden en wonderen die in de hagiografische literatuur zijn opgenomen, heeft het woord de bijbetekenis gekregen van: onkritische levensbeschrijving.
Zie ook hagiografie in het hoofdstuk Geschiedenis: Middeleeuwen.
De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week
- ijs en weder dienende
- het sop is de kool niet waard
- met een kluitje in het riet sturen
- de kastanjes uit het vuur halen
- ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was
- kaarten op tafel leggen
- tussen wal en schip raken
- op alle slakken zout leggen
- als de vos de passie preekt
- waar het hart vol is loopt de mond van over