Wim Crouwel

Wim Crouwel (1928-2019) was grafisch ontwerper. Hij werkte van 1956 tot 1960 samen met de interieurarchitect Kho Liang Le. In 1963 was hij een van de oprichters van het ontwerpbureau Total Design. Hij verzorgde de catalogi en affiches voor het Van Abbe Museum te Eindhoven en daarna die van het Stedelijk Museum Amsterdam. Verder raakte hij bekend door zijn 'new alphabet', door de nieuwe telefoonboeken (1972) en de cijferpostzegel.
In de jaren zeventig leidde zijn werk tot een stroom van kritiek, ingezet door de columniste Renate Rubinstein die 'de nieuwe lelijkheid' en de dominantie van de modernistische vormgeving in het publieke domein hekelde. Van 1985 tot 1993 was Crouwel directeur van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

opzet

Heeft betrekking op de wil van iemand die een handeling verricht. Een opzettelijke daad wordt met de wil op, of in ieder geval de acceptatie van, een bepaalde uitkomst verricht. Je weet wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. Er wordt dan ook wel gesproken van \'willens en wetens\'. Doelbewuste opzet op het doden van iemand door een pistoolschot is willen dat die persoon overlijdt als gevolg van het pistoolschot. Voorwaardelijke opzet is als je er rekening mee houdt dat je gedrag een bepaald gevolg kan hebben en er toch mee doorgaat. Iemand schiet met een pistool, wetend dat hij een ander zou kunnen raken. Als dat gebeurt is sprake van voorwaardelijke opzet. Het tegenovergestelde van opzettelijk is per ongeluk. In het strafrecht is opzet nodig om te kunnen spreken van een ernstig misdrijf.