hofdansen
Uit volksdansen voortgekomen gezelschapsdansen waarmee de Europese aristocratie van de 13de tot en met de 18de eeuw uitdrukking gaf aan een voorname en verfijnde levenshouding. Ze vormden een essentieel onderdeel van de hofcultuur en zowel heren als dames dienden deze goed te beheersen. Als toppunt van elegantie gold het languissante 18de-eeuwse menuet.
Uit de hofdansen ontstonden de hofballetten, het begin van de westerse theaterdans, met name van de academische dans: feestelijke, op pracht en praal gerichte vertoningen in paleizen waarbij de hovelingen zelf dansten terwijl beroepskunstenaars muziek, zang en toneelspel verzorgden. Als eerste geldt Het verhalende ballet van koningin Louise aan het Franse hof (1581). Hoogtepunt was het hofballet onder Lodewijk XIV.
Welk zeilschip werd vanaf de 17e eeuw gebruikt als vrachtschip voor de binnenwateren?
oligarchie
(Grieks: oligos = weinig, archein = heersen) Dus regeren door enkelen. De term is afkomstig uit de Politeia van Plato en vormt een van zijn drie slechte regeringsvormen. Voorbeelden van oligarchieën waren de Griekse stadstaten Athene en Sparta gedurende bepaalde perioden van hun bestaan. Hetzelfde geldt voor de Hollandse steden tijdens de Republiek.
Zie ook communisme en fascisme.