Nieuwe Bouwen
Een van de termen voor de (internationale) bouwstijl welke zijn hoogtepunt had tussen de twee wereldoorlogen, ook wel functionalisme of Nieuwe Zakelijkheid genoemd. Uitgangspunt was de bruikbaarheid van het gebouw en het welzijn van zijn gebruikers. Verwant aan l'esprit nouveau (zie ook Le Corbusier) en De Stijl (zie ook Rietveld).
In Nederland was het architectuurtijdschrift De 8 en Opbouw het lijfblad van de architecten van het Nieuwe Bouwen. Sterk gestimuleerd door de fabrieksdirecteur en psychiater C.H. van der Leeuw (onder andere Van Nelle-fabriek).
Belangrijke vertegenwoordigers onder anderen: J.B. van Loghem (1881-1940) met Betondorp Amsterdam (1919-1920) en Tuinwijk, Haarlem-Zuid (1928); J. Duiker; L.C. van der Vlugt (1894-1936) met Van Nelle-fabrieken; Albert Boeken (1891-1951) met Apollohal te Amsterdam; en Mart Stam (1899-1986).
In Californië waren belangrijke wegbereiders Rudolf Schindler (1887-1953) en Neutra.
Wie schreef de teksten voor de tv-serie Ja zuster, nee zuster?
conservatisme
Politieke en maatschappelijke opstelling die is gericht op het behoud van de bestaande orde. Vooral agrarische samenlevingen met vastomlijnde sociale verhoudingen (zogeheten sedentaire samenlevingen) hebben inspiratie voor conservatieve denkbeelden geboden. Een bekende conservatieve denker was de Engelsman Edmund Burke, die ageerde tegen de Franse Revolutie.
.