Nieuwe Bouwen

Een van de termen voor de (internationale) bouwstijl welke zijn hoogtepunt had tussen de twee wereldoorlogen, ook wel functionalisme of Nieuwe Zakelijkheid genoemd. Uitgangspunt was de bruikbaarheid van het gebouw en het welzijn van zijn gebruikers. Verwant aan l'esprit nouveau (zie ook Le Corbusier) en De Stijl (zie ook Rietveld).
In Nederland was het architectuurtijdschrift De 8 en Opbouw het lijfblad van de architecten van het Nieuwe Bouwen. Sterk gestimuleerd door de fabrieksdirecteur en psychiater C.H. van der Leeuw (onder andere Van Nelle-fabriek).
Belangrijke vertegenwoordigers onder anderen: J.B. van Loghem (1881-1940) met Betondorp Amsterdam (1919-1920) en Tuinwijk, Haarlem-Zuid (1928); J. Duiker; L.C. van der Vlugt (1894-1936) met Van Nelle-fabrieken; Albert Boeken (1891-1951) met Apollohal te Amsterdam; en Mart Stam (1899-1986).
In Californië waren belangrijke wegbereiders Rudolf Schindler (1887-1953) en Neutra.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke schrijver/dichter was tevens scheepsarts en reisde over de gehele wereld?


JUIST!NIET JUIST!

Jan Jacob Slauerhoff

NS Publieksprijs

De NS Publieksprijs werd in 1987 ingesteld door de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse boek en heette toen Publieksprijs voor het Nederlandse boek. Enkele jaren was het Dagblad Trouw de sponsor en sinds 2001 De Nederlandse Spoorwegen. Toen werd de naam veranderd in NS Publieksprijs, bestemd voor een auteur van een Nederlands boek. Iedere lezer kan vanaf eind oktober zijn stem uitbrengen op een lijst van zes voorgeselecteerde boeken. De winnaar krijgt € 7500 en een beeldje dat is ontworpen door Jeroen Henneman. Ook mag hij of zij een jaar lang gratis met de trein reizen.