bouwfraude

Bij de aanbesteding van grote werken door de overheid onder meerdere bouwbedrijven werd decennialang vooroverleg tussen die bouwers gepleegd over de prijs van het werk. Door een hogere prijs dan nodig te rekenen konden degenen die het werk niet werd gegund schadeloos gesteld worden, onder andere voor de door hen gemaakte onkosten. Dit laatste is door Europese regelgeving verboden.
Naar deze praktijken werd in 2002 de parlementaire enquête Bouwfraude gehouden. Arrestaties in de bouwwereld volgden. De overheid bleek voor de grote bouwopdrachten regelmatig vele miljoenen te veel te hebben betaald.
Nadien werden toch nog wel vooraanbestedingen gehouden, maar in het geheim en zonder begeleiding en correctie door de bouwbonden, waardoor onevenredige sommen in rekening werden gebracht. Ambtenaren en politici die de codes in de bouwwereld niet kenden, werden daarbij om de tuin geleid of pikten een graantje mee.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke schrijver/dichter was tevens scheepsarts en reisde over de gehele wereld?


JUIST!NIET JUIST!

Jan Jacob Slauerhoff

NS Publieksprijs

De NS Publieksprijs werd in 1987 ingesteld door de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse boek en heette toen Publieksprijs voor het Nederlandse boek. Enkele jaren was het Dagblad Trouw de sponsor en sinds 2001 De Nederlandse Spoorwegen. Toen werd de naam veranderd in NS Publieksprijs, bestemd voor een auteur van een Nederlands boek. Iedere lezer kan vanaf eind oktober zijn stem uitbrengen op een lijst van zes voorgeselecteerde boeken. De winnaar krijgt € 7500 en een beeldje dat is ontworpen door Jeroen Henneman. Ook mag hij of zij een jaar lang gratis met de trein reizen.