Willem Otterspeer

Willem Otterspeer (1950), hoogleraar universiteitsgeschiedenis aan de Universiteit Leiden en schrijver van veel historische werken. In 1995 verscheen zijn biografie van filosoof en taalkundige G.J.P.J. Bolland (1859-1921) onder de titel Bolland. Een biografie. Bolland wordt beschouwd als één van de grondleggers van het fascistische gedachtegoed in Nederland.

Otterspeer schreef onder de titel Orde en trouw, de in 2006 verschenen biografie van Johan Huizinga (1872-1945) , cultuurhistoricus, bekend om zijn boek Herfsttij der Middeleeuwen , een cultuur- en mentaliteitsgeschiedenis van de Nederlanden in de late Middeleeuwen.

Otterspeers biografie van de schrijver W.F. Hermans (1921- 1995) verscheen in twee delen. Willem Frederik Hermans. De mislukkingskunstenaar (2013) en Willem Frederik Hermans. De zanger van de wrok (2015) Otterspeer ontving hier voor onder andere de Biografieprijs en de Eurekaprijs voor Wetenschapscommunicatie.

Hij publiceerde ook briefwisselingen (samen met Nop Maas) tussen Hermans en Gerard Reve en die tussen de schrijvers Rudy Kousbroek, Ethel Portnoy en Hermans.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Wie is in de Noord-Europese mythologie de god van de vruchtbaarheid en de donder?


JUIST!NIET JUIST!

Thor

Levenswetenschappen > medische en overige begrippen

biofeedback

Biofeedback is een trainingstechniek waarbij iemand bepaalde lichaamsfuncties bij zichzelf probeert te beheersen die gewoonlijk buiten het bewustzijn verlopen, zoals het ritme van het hart, de ademhaling of de bloeddruk. Biofeedback is in sommige gevallen succesvol gebleken bij de behandeling van hoofdpijn, rugpijn, hypertensie (hoge bloeddruk) en hyperventilatie.