Willem Otterspeer

Willem Otterspeer (1950), hoogleraar universiteitsgeschiedenis aan de Universiteit Leiden en schrijver van veel historische werken. In 1995 verscheen zijn biografie van filosoof en taalkundige G.J.P.J. Bolland (1859-1921) onder de titel Bolland. Een biografie. Bolland wordt beschouwd als één van de grondleggers van het fascistische gedachtegoed in Nederland.

Otterspeer schreef onder de titel Orde en trouw, de in 2006 verschenen biografie van Johan Huizinga (1872-1945) , cultuurhistoricus, bekend om zijn boek Herfsttij der Middeleeuwen , een cultuur- en mentaliteitsgeschiedenis van de Nederlanden in de late Middeleeuwen.

Otterspeers biografie van de schrijver W.F. Hermans (1921- 1995) verscheen in twee delen. Willem Frederik Hermans. De mislukkingskunstenaar (2013) en Willem Frederik Hermans. De zanger van de wrok (2015) Otterspeer ontving hier voor onder andere de Biografieprijs en de Eurekaprijs voor Wetenschapscommunicatie.

Hij publiceerde ook briefwisselingen (samen met Nop Maas) tussen Hermans en Gerard Reve en die tussen de schrijvers Rudy Kousbroek, Ethel Portnoy en Hermans.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Wie schreef de teksten voor de tv-serie Ja zuster, nee zuster?


JUIST!NIET JUIST!

Annie M.G. Schmidt

conservatisme

Politieke en maatschappelijke opstelling die is gericht op het behoud van de bestaande orde. Vooral agrarische samenlevingen met vastomlijnde sociale verhoudingen (zogeheten sedentaire samenlevingen) hebben inspiratie voor conservatieve denkbeelden geboden. Een bekende conservatieve denker was de Engelsman Edmund Burke, die ageerde tegen de Franse Revolutie.
.

De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week

  1. mektab
  2. contra legem
  3. voyeurisme
  4. sympathie
  5. atoom
  6. Idee
  7. deregulering
  8. Plato
  9. Jeroen Brouwers
  10. identificatie