Frits van Oostrom

Frits van Oostrom (1953), universiteitshoogleraar in Utrecht en winnaar van onder andere de Spinozaprijs. Hij vestigde zijn naam als biograaf in 1996 met Maerlants wereld over de Middeleeuwse dichter Jacob Maerlant. Het boek werd bekroond met de AKO literatuurprijs. Van Oostrom werd geprezen om de manier waarop hij historische kennis op boeiende wijze voor een breder publiek toegankelijk wist te maken.

In 2018 ontving hij de Libris Geschiedenis Prijs voor Nobel Streven. Van Oostrom reconstrueert in dit boek uit onder andere in Den Haag en Haarlem bewaarde handschriften het onwaarschijnlijke, maar waar gebeurde, veelbewogen levensverhaal van de veertiende-eeuwse ridder Jan van Brederode

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Wie schreef de teksten voor de tv-serie Ja zuster, nee zuster?


JUIST!NIET JUIST!

Annie M.G. Schmidt

conservatisme

Politieke en maatschappelijke opstelling die is gericht op het behoud van de bestaande orde. Vooral agrarische samenlevingen met vastomlijnde sociale verhoudingen (zogeheten sedentaire samenlevingen) hebben inspiratie voor conservatieve denkbeelden geboden. Een bekende conservatieve denker was de Engelsman Edmund Burke, die ageerde tegen de Franse Revolutie.
.

De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week

  1. mektab
  2. contra legem
  3. voyeurisme
  4. sympathie
  5. atoom
  6. Idee
  7. deregulering
  8. Plato
  9. Jeroen Brouwers
  10. identificatie