Cees Fasseur

Cees Fasseur (1938-2016), historicus en jurist. Hij is met name bekend door zijn toegankelijke publicaties en heldere stijl over verschillende leden van het koninklijk huis. Vooral met zijn tweedelige biografie van koningin Wilhelmina (1880-1962) bereikte hij een groot publiek. Deel I (1998) De jonge koningin, Deel II (2001) Krijgshaftig in een vormeloze jas.

In 2008 publiceerde Fasseur Juliana & Bernhard, Verhaal van een huwelijk 1936-1956 over het huwelijk van koningin Juliana en prins Bernard, waarin hij de Greet Hofmans-affaire beschreef. Daarvoor kreeg hij als enige toegang tot het Koninklijke Huisarchief, het privé archief van het koningshuis. Spottend werd hij door historici dan ook de ‘hofbiograaf’ genoemd omdat hij de geschiedenis kritiekloos door een Oranje bril bekeek.

In de biografie die hij in 2014 uitbracht van P.J Gerbrandy (1885-1961), minister-president van de regering-in-ballingschap in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog, was hij wel vrij kritisch over de rol van koningin Wilhelmina tijdens deze oorlog. De biografie, Eigen meester, niemands knecht. Het leven van Pieter Sjoerd Gerbrandy , werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Wat is in de klassieke muziek de aanduiding voor een langzaam tempo?


JUIST!NIET JUIST!

adagio

Augustus

Augustus (latijn: verhevene) is een eretitel die door de senaat van Rome aan Gaius Octavianus werd verleend in 27 voor Christus. Octavianus had in de burgeroorlog na de dood van zijn adoptievader Caesar zijn rivaal Marcus Antonius overwonnen. Het bewind van Augustus bracht vrede in het Romeinse Rijk (de Pax Augusta) en was een bloeitijd voor kunst en literatuur.
Zie ook Horatius, Livius en Vergilius.