Cees Fasseur

Cees Fasseur (1938-2016), historicus en jurist. Hij is met name bekend door zijn toegankelijke publicaties en heldere stijl over verschillende leden van het koninklijk huis. Vooral met zijn tweedelige biografie van koningin Wilhelmina (1880-1962) bereikte hij een groot publiek. Deel I (1998) De jonge koningin, Deel II (2001) Krijgshaftig in een vormeloze jas.

In 2008 publiceerde Fasseur Juliana & Bernhard, Verhaal van een huwelijk 1936-1956 over het huwelijk van koningin Juliana en prins Bernard, waarin hij de Greet Hofmans-affaire beschreef. Daarvoor kreeg hij als enige toegang tot het Koninklijke Huisarchief, het privé archief van het koningshuis. Spottend werd hij door historici dan ook de ‘hofbiograaf’ genoemd omdat hij de geschiedenis kritiekloos door een Oranje bril bekeek.

In de biografie die hij in 2014 uitbracht van P.J Gerbrandy (1885-1961), minister-president van de regering-in-ballingschap in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog, was hij wel vrij kritisch over de rol van koningin Wilhelmina tijdens deze oorlog. De biografie, Eigen meester, niemands knecht. Het leven van Pieter Sjoerd Gerbrandy , werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke stripheld is van beroep journalist/reporter?


JUIST!NIET JUIST!

Kuifje

migratie

Trek van mensen vanuit een land naar een ander land. In sommige gevallen is migratie door het ontvangende land bevorderd omdat behoefte aan meer arbeidskrachten in bepaalde sectoren bestond. In andere gevallen wordt migratie ontmoedigd, bijvoorbeeld wegens reeds bestaande bevolkingsdichtheid.
Zie ook
asiel en bootvluchteling.