weersatelliet

Een weersatelliet draait in een baan rond de aarde en doet waarnemingen van het klimaatsysteem ten behoeve van de weersverwachting en van het onderzoek naar weer en klimaat. Er zijn twee typen weersatellieten:
1. geostationaire satellieten die op 36.000 km hoogte boven een vast punt boven de evenaar staan. De Europese geostationaire satelliet Meteosat, waaraan ook Nederland bijdraagt, staat boven Afrika.
2. polaire satellieten die over beide polen banen rond de aarde draaien op enkele honderden kilometers hoogte. Elke volgende baan is een stukje opgeschoven, zodat in de loop van een aantal banen de gehele aarde kan worden waargenomen.
Weersatellieten nemen niet alleen foto's maar kunnen ook metingen doen, bijvoorbeeld van de temperatuur aan het aardoppervlak en op verschillende hoogten, en van de beweging van wolken. Een belangrijke toepassing voor het klimaatonderzoek is de meting van de samenstelling van de dampkring. Hieraan leveren Nederland en België belangrijke bijdragen.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke Duitse componist zette de Carmina Burana, een verzameling Middeleeuwse liederen, op muziek?


JUIST!NIET JUIST!

Carl Orff

intuïtie

Onmiddellijk als bij ingeving verkregen inzicht in het wezen van de dingen. Het is een manier van kennen die volstrekt buiten het begripsmatige denken en het stap voor stap redeneren om gaat.

De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week

  1. Carl Orff
  2. egocentrisme en egoïsme
  3. dunya
  4. mektab
  5. Michel Foucault
  6. Achilles
  7. keerkringen
  8. relativisme
  9. nalatigheid
  10. Agamemnon