mensenrechten

Brede verzamelterm voor bepaalde fundamentele rechten waar een individu, een groep mensen of een staat aanspraak op kan maken. Het recht is dan niet verbonden aan het bezit van bepaalde eigenschappen, voorwaarden of handelingen. Een mensenrecht is in principe geldig voor iedereen omwille van het loutere feit dat het mensen zijn. Voorbeelden van Westerse rechten van de mens zijn het recht op vrijheid van meningsuiting, het recht op leven en het recht op godsdienstvrijheid. Een precieze definitie is echter lastig te geven, omdat wat beschouwd wordt als een fundamenteel recht van een mens sterk afhankelijk is van sociaal-culturele en politieke tradities. Een allesomvattende doctrine van mensenrechten bestaat niet. Wel zijn er mondiale afspraken van mensenrechten, het belangrijkste voorbeeld hiervan is de Universele verklaring van de rechten van de mens van de Verenigde Naties.

Zie ook mensenrechten in Nederland en mensenrechten: verticaal en horizontaal en mensenrechten in het Hoofdstuk Internationale politiek.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke Italiaanse architect ontwierp het Groninger Museum?


JUIST!NIET JUIST!

Alessandro Mendini

gelijkheid voor de wet

Artikel 1 van de Nederlandse grondwet luidt: \'Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.\'

De Algemene wet gelijke behandeling (AWGB, 1 september 1994) is een verdere uitwerking van Artikel 1.